Sunday, 11 November 2012

Tofu Telur Berkuah Sos Tiram




Bahan-bahan :
sumber : myresipi (cahayer)

2 tiub tofu telur
2 tsb sos tiram
2 tsb kicap pekat
1 kiub pati ayam - dihancurkan dan dicampurkan dengan 2 cawan air untuk dijadikan stok ayam
1 biji telur
3tsb air tepung jagung untuk pekatkan kuah
4 ulas bawang putih - dicincang


Cara-cara :
  1. Potong tofu telur dan goreng sehingga perang, ketepikan
  2. Panaskan 2 sudu minyak dan goreng bawang putih sehingga sedikit garing, terus masukkan stok ayam.
  3. Bila air dah mendidih, masukkan sos tiram, kicap pekat dan gaul rata. Kemudian masukkan telur dan kacau laju supaya telur tidak berketul.
  4. Bila telur dah masak, masukkan tofu telur dan air tepung jagung. Kacau rata sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment