Monday 19 November 2012

Puding Roti Bakar



Bahan-bahan :
8-10 keping roti - Umi guna roti gardenia
500 ml susu segar / susu cair / campuran kedua-dua jenis susu
40 sudu besar gula halus
2 sudu besar mentega / marjerin
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit jem (apa-apa perisa) / mentega / marjerin - Umi guna jem blueberry
kismis

Cara-caranya :
  1. Ambil beberap keping roti dan sapu jem dipermukaannya kemudian susun di dasar bekas / loyang
  2. Lebihan roti yang tinggal, dikoyak-koyakan dan direndam ke dalam susu. Ketepikan
  3. Dalam satu bekas lain, masukkan mentega dan gula. Pukul sedikit dengan ballon whisk hingga sebati
  4. Masukkan esen vanilla dan kacau rata
  5. Masukkan telur dan pukul rata dengan ballon whisk tadi hingga sebati.
  6. Masukkan pula tepung jagung dan kacau rata
  7. Campurkan adunan mentega dengan adunan roti yang direndam di dalam susu tadi. Kacau rata.
  8. Masukkan pula kismis dalam adunan. Banyak mana kismis yang ingin digunakan bergantung pada kehendak masing-masing. Gaul rata.
  9. Tuang rata adunan ke atas roti yang disapu jem tadi. Taburkan sedikit kismis sebagai hiasan. Biarkan seketika (dalam 5 minit) supaya susu meresap ke dalam lapisan roti yang dibawah.

No comments:

Post a Comment