8-10 keping roti - Umi guna roti gardenia
500 ml susu segar / susu cair / campuran kedua-dua jenis susu
40 sudu besar gula halus
2 sudu besar mentega / marjerin
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit jem (apa-apa perisa) / mentega / marjerin - Umi guna jem blueberry
kismis
Cara-caranya :
- Ambil beberap keping roti dan sapu jem dipermukaannya kemudian susun di dasar bekas / loyang
- Lebihan roti yang tinggal, dikoyak-koyakan dan direndam ke dalam susu. Ketepikan
- Dalam satu bekas lain, masukkan mentega dan gula. Pukul sedikit dengan ballon whisk hingga sebati
- Masukkan esen vanilla dan kacau rata
- Masukkan telur dan pukul rata dengan ballon whisk tadi hingga sebati.
- Masukkan pula tepung jagung dan kacau rata
- Campurkan adunan mentega dengan adunan roti yang direndam di dalam susu tadi. Kacau rata.
- Masukkan pula kismis dalam adunan. Banyak mana kismis yang ingin digunakan bergantung pada kehendak masing-masing. Gaul rata.
- Tuang rata adunan ke atas roti yang disapu jem tadi. Taburkan sedikit kismis sebagai hiasan. Biarkan seketika (dalam 5 minit) supaya susu meresap ke dalam lapisan roti yang dibawah.
No comments:
Post a Comment