Monday 5 November 2012

Ikan Siakap kukus



IKAN SIAKAP KUKUS
Sumber : Myresipi (CMG)

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih)
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh tepung jagung
1/2 camca teh lada sulah
3 camca besar jus limau kasturi *
1 1/2 camca besar limau kasturi *
1 1/2 camca teh gula *
1/2 camca teh garam *
5 - 10 biji cili padi, dihiris *
2 batang serai, dihiris halus *
1/2 kuntum bunga kantan, dihiris *
1 helai daun limau purut, dihiris halus *
1/2 inci halia muda, dihiris halus *
2 ulas bawang putih, dihiris halus *
1/2 camca teh tepung jagung *
1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis *


Cara-caranya :
  1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya
  2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*') hingga sebati. Ketepikan
  3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangka dengan nasi panas.
  4. Seelok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.

No comments:

Post a Comment