Thursday 15 November 2012

Karipap Daging Rangup



Bahan-bahan :
sumber : myresipi (nasuha1523)

Bahan Inti :
500 gm kentang - dipotong dadu
300 gm bawang besar - dipotong dadu
400 gm daging cincang

Tumbuk Lumat :
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 sudu besar jintan manis

Bahan-bahan lain :
3 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar minyak
1/2 batang besar kulit kayu manis
2 sudu teh gula / secukup rasa
1 sudu teh garam / secukup rasa
350 ml

Cara-cara Penyediaan Inti :
  1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang. Masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal
  2. Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.
  3. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.

Bahan-bahan Doh :
500 gram tepung gandum - diayak
1/2 sudu besar garam
94 gram lepa susu @ marjerin - Umi guna butter
1 biji telur
1/2 cawan ais  - skip
250 ml air - Umi guna sediakan 300ml air ais + garam dan kacau

Cara-cara Penyediaan Doh :
  1. Masukkan tepung dalam mangkuk
  2. Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dengan telur hingga menjadi serbuk roti. Panaskan mentega di atas api kecil hingga berbuih dan tuang rata-rata atas tepung tadi
  3. Gaul lagi hingga menjadi serbuk roti - guna hujung jari. Masukkan sedikit demi sedikit air sejuk bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Keperluan air mengikut jenis tepung. Rehat adunan selama 1 jam.
  4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian (setipa bahagian menghasilkan lebih kurang 25 biji karipap) Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. Gulung ketat-ketat  dan golek hingga menjadi selinder.
  5. Potong gulungan selinder tadi hingga mendapat 20-25 ketul. Canai nipis setiap satu ketul dan isikan dengan 1 sudu besar inti. Tutup dan kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.
  6. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul shingga habis
  7. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Toskan atas kertas dapur dan hidangkan.
*** Boleh juga digunakan crisco, minyak sapi atau kedua-duanya (nisbah 1/2 : 1/2).
*** Doh boleh disimpan beku dengan membalut plastik. Nak guna, keluarkan dan tunggu kembali asal
*** Karipap belum digoreng boleh disimpan lama dengan menyusunnya atas dulang terlebih dahulu dan letak dalam fridge hingga beku. (1-2 jam). Kemudian ambil setiap satu dan balut plastik agar tidak melekat, baru boleh simpan dalam bekas plastikk dan letak dalam fridge semula.

No comments:

Post a Comment