Bahan-bahan :
4 ekor burung puyuh
5 cawan beras basmathi
5 cawan air
3 ulas bawang merah - dihiris halus
200 ml minyak jagung
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk garam
Bahan-bahan rempah
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Bahan-bahan rempah tumis :
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 buji buah pelaga
Cara penyediaannya :
- Basuh beras basmathi dan toskan
- Didihkan air dalam rice cooker.
- Sementara tu tumis bawang merah, bahan rempah dan bahan rempah tumis sehingga naik bau.
- Bila bahan tumis dah berbau, masukkannya bersama-sama serbuk kunyit dan garam ke dalam rice cooker dan biarkan mendidih.
- Apabila sudah mendidih, masukkan burung puyuh dan beras. Tanak sehingga masak.
No comments:
Post a Comment