Tuesday 11 December 2012

Gulai Ayam Lemak

Rindu rasanya dengan dunia blog.. Tapi apakan daya banyak yang perlu dibuat pada hujung tahun ni. Untuk melepaskan rindu Umi selitkan juga menu hidangan untuk anak yang Umi buat sebelum pergi kerja pagi tadi. Menu ni Umi ambil dari majalah SEDAP Bil. 40 dan Umi olah mengikut selera Umi. Jom kita lihat resepinya.


Bahan-bahan :
8 ketul paha ayam - Umi guna 1/2 ekor ayam
1/2 sudu teh serbuk kunyit - Umi guna 1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan minyak untuk menumis ayam - Umi guna lebih sebab Umi goreng ayam dulu
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 cm kayu manis
3 sudu makan pes tomato - Umi guna tomato puri
1/2 labu bawang besar, hiris 1/2 bulat  - Umi guna 1 labu bawang besar
1 biji tomato - potong 8 bahagian
500ml santan daripada 1/2 biji kelapa
garam secukup rasa

Bahan Kisar :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
8 biji cili kering

Cara Membuatnya :
  1. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit. Goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga naik bau dan masukkan bahan kisar. Kacau rata.
  3. Tuang santan. Masak sambil dikacau sehingga mendidih
  4. Masukkan ayam, pes tomato dan garam. Kacau rata. Masak sehingga pekat
  5. Masukkan bawang besar dan tomato. Kacau sehingga layu.

No comments:

Post a Comment