Monday, 17 December 2012

Kari Telur Rebus

Ini adalah entri tertunggak Umi. Umi olah dengan cara umi sendiri menggunakan resepi dari Cendanakasih



Bahan-Bahan
Telur (direbus dan dibuang kulitnya)
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 sb serbuk kari ayam
1 sb serbuk cili
1/2 cawan santan
3 cawan air
1 kiub pati ayam - Umi tambah
1 biji kentang - Umi tambah
2 biji cili hijau
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tumbuk :
4 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia

Cara-caranya :
  1. Panaskan minyak secukupnya. Tumis buah pelaga, bunga lawang dan bahan tumbuk sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan rempah kari dan serbuk cili. Kacau rata sehingga naik bau.
  3. Seterusnya, masukkan santan cair, air pati ayam dan kentang. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan telur, cili hijau, garam dan gula secukup rasa.
  5. Biarkan kesemua bahan sebati dan bolehlah ditutup apinya.

No comments:

Post a Comment