Monday 29 October 2012

Kek Batik Bersantan

Kek Batik memang pilihan kami sekeluarga dan kali ni Eja ingin mencuba kelainan yang yang ada pada resepi ini. Resepi ini Eja dapat dari blog kak Yatie. Jom kita semak resepinya...


Kek Batik Bersantan (Loyang 9")

Bahan-bahan:
  • 500 gm biskut marie - patahkan 2
  • 250 gm mentega
  • 5 biji telor gred A - pukul sikit
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan milo
  • 1 sudu kecil esen vanila

Cara Membuat :-
  1. Sapukan mentega di sekeliling loyang, ketepikan. Kalau alas plastik lagi mudah dikeluarkan dari Loyang.
  2. Masukkan mentega dalam kulai, masukkan gula dan bahan-bahan lain kecuali biskut marie
  3. Masak guna api sederhana sehingga sedikit pekat dan berkilat. Gunakan whisk untuk je untuk gaul supaya rata adunan.
  4. Setelah sebati, masukkan biskut tadi dan gaul rata. Tutup api.
  5. Kemudian cedukkan adunan ke dalam loyang tadi. Ratakan dan tekan padat dengan sudip atau penekan kek lapis.
  6. Biarkan sejuk sebentar dan bolehlah masukkan dalam petiais lebih kurang 1 - 2 jam. Bila nak makan bolehlah keluarkan dari petiais, biarkan sebentar dan bolehlah dipotong. Simpan selebihnya semula dalam petiais.

      No comments:

      Post a Comment