|
Kek Batik Bersantan (Loyang 9")
Bahan-bahan:
- 500 gm biskut marie - patahkan 2
- 250 gm mentega
- 5 biji telor gred A - pukul sikit
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan santan pekat
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan milo
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara Membuat :-
- Sapukan mentega di sekeliling loyang, ketepikan. Kalau alas plastik lagi mudah dikeluarkan dari Loyang.
- Masukkan mentega dalam kulai, masukkan gula dan bahan-bahan lain kecuali biskut marie
- Masak guna api sederhana sehingga sedikit pekat dan berkilat. Gunakan whisk untuk je untuk gaul supaya rata adunan.
- Setelah sebati, masukkan biskut tadi dan gaul rata. Tutup api.
- Kemudian cedukkan adunan ke dalam loyang tadi. Ratakan dan tekan padat dengan sudip atau penekan kek lapis.
- Biarkan sejuk sebentar dan bolehlah masukkan dalam petiais lebih kurang 1 - 2 jam. Bila nak makan bolehlah keluarkan dari petiais, biarkan sebentar dan bolehlah dipotong. Simpan selebihnya semula dalam petiais.
No comments:
Post a Comment